site logo

Checklista för januari

Klipp bort vattenskott på äppelträden

poster
Här har jag varit i farten och målat ett av mina äppelträd. Se så många vattenskott!

Snön faller och smälter bort. Temperaturen är runt noll. Det är halt och mörkt. Men solen tittar fram ibland. Då passar jag på att gå ut och göra lite trädgårdsarbete. För visst finns det saker att göra i trädgården även i januari.

Vi fick fyra gamla äppleträd på köpet med huset. Varje år skjuter de en massa vattenskott som måste klippas bort. Att klippa äppelträd är inte min starka sida, så jag förlitar mig på trädgårdstidningar som säger att januari passar utmärkt. En varning - klipp inte när temperaturen går ner till minus 10 grader. Jag undrar om det finns trädgårdsfanatiker som går ut i sådan kyla? Och ge dig inte på tjocka grenar, över 10 cm. Jag förstod det som att trädet annars stimuleras till att skjuta många nya vattenskott.

Jag tror att träden var formade till spindelform. De kräver därför lite mer påpassning, men jag klipper mest vattenskott och grenar som växer för tätt eller i fel riktning. Jag använder grensåg för att såga av tjocka kvistar. Fruktskott sparar jag, som det står i böckerna. Det gör inget om det blir lite fel, för jag håller på att lära mig.

Andra växter som jag klippt ner är vildvin och björnbär. På vildvinet klippte jag av rankor som växte på fel plats i somras. Det här jobbet borde göras i november-december, men om man glömmer är det inte för sent i januari. Vad gäller björnbär så bör man klippa ner grenar som bar frukt efter skörden, men det hann jag inte. Jag klipper dem nu istället, trots viss tveksamhet. En gång klippte jag björnbär på våren. Efter det torkade många starka grenar och dog.

Dessutom hänger jag fågelmatare i buskar och träd för att locka fåglar till min trädgård. Jag började ta extra väl hand om fåglarna när jag insåg hur bra de håller efter skadeinsekter.

Så här ser min checklista för januari ut:

  1. Klipp vattenskott på äppelträd
  2. Häng talgbollar och annat gott (idag var det misslyckade pannkakor)
  3. Klipp vinrankor (om man glömde att göra det i december)
  4. Skotta snö runt huset (mest till HUSETS skötsel förstås)

Lycka till!

Julia