site logo

Checklista för oktober

Nästan varje dag går jag ut i trädgården och spenderar en eller två timmar där, mest för att städa.

poster
Höstaster

Ute är kallt och blött, men det luktar så trevligt med höst och fuktig jord. Det här nedvarvningen i naturen verkar lugnande på mig. Och vackra höstfärger får man njuta av. Jag gillar också att se mina perenner vissna: en efter en lägger de av. Nu är det bara höstanemon, höstaster och kärleksört som blommar.

Mitt städningsarbete består av att tömma och tvätta krukor, städa trädgårdslandet och växthuset, plocka äpplen, rensa ogräs och gallra bärbuskar. Jag stressar inte om jag har inte hunnit med, och försöker göra det nödvändigaste först. Det lönar sig att förbereda trädgårdslandet för nästa säsong. På våren blir det massor att göra med sådd och plantering.

Här kommer en lista med sysslor som jag brukar ägnar mig åt sent på hösten. Bara de första fem är nödvändiga, tycker jag. Resten gör jag om jag har tid och lust.

  1. Plocka lösa föremål
  2. Tömma växthuset
  3. Städa trädgårdslandet
  4. Plocka nedfallna äpplen
  5. Klippa rosor och plocka rosenblad
  6. Gallra vinbärsbuskar
  7. Rensa ogräs
  8. Gräva för nästa säsong
  9. Kratta löv
plastkruka
Plocka lösa föremål

Jag brukar alltid städa efter att jag har utfört jobb i trädgården. Trots det ligger en massa lösa föremål och skräpar. Så nu plockar jag krukor, hinkar, vattenkannor, slangar och trädgårdsverktyg och ställer allt friggeboden, rengjort och fint.

vaxthus
Tömma växthuset

Alla tomatplantor och hinkar, som jag odlar i, är borta. Kvar lämnade jag två stora plastkar. I dem grävde jag ner små plantor med akleja av okänd sort, samt syren och fläder som jag driver från sticklingar. I växthuset ställde jag också stora krukor med hortensia och anisisop som jag inte bestämt var ska de planteras. Krukor lindar jag senare med bubbleplast. Det skulle också vara bra att tvätta västhuset invändigt.

tradgardslandet
Städa trädgårdslandet

Klart för nästa säsong. I år har jag gjort ett exemplariskt arbete: grävt upp ogräset, lagt ett tjockt lager klippt gräs i pallkragar och täckt allt med tidningar.

hink
Plocka nedfallna äpplen

Det här tråkiga arbetet underlättar jag genom att alltid ha en plasthink stående bredvid äppelträd och plockar och kastar kontinuerligt fallna äpplen. På ett så sätt samlas det aldrig en hög halvruttna äpplen (usch) under trädet och arbetet känns lätt.

roda rosor
Klippa rosor och plocka rosenblad

Jag har tyvärr svartfläckesjuka på mina rosor. Jag plockar regelbundet bort angripna rosenblad men det kommer mer och mer. Häromdagen kastade jag en snabb blick på rosorna - en massa svarta blad igen. Jag måste plocka bort alla innan vintern! Jag drar mig för att klippa rosorna innan vintern. De blommar ju. Det är så synd att klippa ner de sista röda rosorna, så jag väntar med det tills det blir riktigt kallt.

vinbarsbuske
Gallra vinbärsbuskar

Det är ett lätt och snabbt arbete som belönar sig med bättre skörd nästa år. Jag har inte hunnit med det än. Man kan också klippa dem på våren.

plocka ograset
Rensa ogräs

Visst blir man trött av att plocka ogräs hela säsongen och ibland struntar jag i det. Som resultat dyker det upp små ogräsplantor överallt på våren. Så är det bäst att ta en runda med hink och handskar ändå. Som tröst måste jag säga att det är mycket lätt att dra upp ogräs när jorden är mjuk och fuktig på hösten.

jord
Gräva för nästa säsong

Har man styv lera i trädgården - då är det absolut lönt att höstgräva jorden för en planerad rabatt eller buskplantering - och lämna jordklumparna kvar att frysa under vintern. På våren blir det lättare att gräva om. KANSKE gör jag det i år. Jag vet inte, jag har redan grävt massor i år och är trött.

gula lov
Kratta löv

Det är en av mina favoritsysslor i trädgården. Blad gör stor nytta som jordförbättrare - man kan lägga dem på komposten, täcka rabatter eller kratta dem under buskar. Trots det krattar jag aldrig noga utan lämnar alltid ett glest lager av gula blad på den gröna gräsmattan - jag tycker det är vackert.

Julia