site logo

Hur jag gör marktäckande material och jordförbättrar alldeles gratis

Min checklista för vårvintern

poster
Nytt potatisland

Våren kom tidigt till Strängnäs i år, redan i mars. Äntligen kunde jag gå ut i trädgården och "inventera" efter vintern. En timme senare stod jag och grävde ett nytt potatisland. Hur gick det till?

Jag har en lista på vad som ska göras nu på våren. En lista baserad på olika artiklar från trädgårdstidningar och anpassad till min egen trädgård. Det är inte så dumt med listor. Jag jobbar ofta spontant i trädgården - startar nya projekt och gräver nya rabatter, men efteråt känns det att jag har startat för mycket. Om jag gör en lista, så stryker jag det ena efter det andra. Det känns tryggt och trädgården ser bra ut.

Här är en lista över trädgårdsarbete på vårvintern. Tack vare det varma vädret kan jag börja rensa ogräs.

  1. Klippa vattenskott på äppelträd. - Done.
  2. Klippa och rensa jasminbusken. - Done. Klippte bort minst halva busken.
  3. Klippa gamla grenar på svarta och röda vinbär. - Done.
  4. Rensa gamla grenar på hallon.
  5. Rensa ogräs i grönsakslandet. - Done.
  6. Göra ordning i växthuset.
  7. Göra ordning i friggeboden.
  8. Rensa perennrabatter från ogräs och torra rester. - Håller på.
  9. Förgro grönsaker och blommor. - Håller på.
  10. Klippa gamla grenar till täckmaterial. - Håller på.

Min klippstation på altanen.

Sista punkten vill jag förklara lite närmare. Å ena sidan har jag styv lera i min trädgård som är i ständigt behov av organiskt material, å andra sidan har jag en massa nedklippta grenar från äppelträd och olika buskar... Så på altanen ordnade jag en "klippstation". Dit släpar jag alla nerklippta grenar, och där ligger en sekatör. Varje gång jag får lust går jag ut på altanen och klipper grenar till 5-10 cm långa bitar.


Täckmaterial till tujahäcken.

Just nu gör jag täckmaterial till en tujahäck, planterad förra våren. Det finns förstås kompostkvarn, men den har nackdelar: kostnad och buller. Min metod har däremot några fördelar: helt gratis och en trevlig anledning att avbryta sittandet framför datorn med en nypa frisk luft och dagsljus. Dessutom är det bra för ryggen och hjälper mot depression.

Julia