site logo

Hur man gör en vintervacker trädgård

Planera nu för plantering kommande säsong, så att trädgården blir vacker även på vintern

poster
Växthusdelen är jag nöjd med för tillfället.

Under de här tråkiga vintermånaderna blickar jag ut över min trädgård med granskande ögon och planerar nästa steg av "inredningen". Ursprungligen bestod trädgården mest av gräsmatta och gamla äppelträd. Visst har jag anlagt trädgårdsland och perennrabatter, men inte gjort något för att förbättra trädgårdens stomme.

Det är nu, på vintern, när blomningen är över, som det märks brister i strukturen. Därför passar vintermånader för att planera åtgärder som kan förfina trädgården. Det tog mig bara sju år att lista ut.

När jag tittar åt höger i trädgården gillar jag inte vad jag ser. Jag har några idéer om hur jag kan förbättra utsikten, men samtidigt vet jag att inte alla mina idéer alltid är bra. Jag brukar gräva om och flytta växter minst ett par gånger tills jag är nöjd. Alltså, idag bestämde jag mig för att skissa och se hur det blir. Jag tog ett foto av trädgården och "målade" på detaljer i Photoshop.

tradgardsland

Bild 1. Friggeboden. Så här brukar merparten av trädgården se ut en vanlig grå vinterdag. Vad ser man egentligen här? Mitten av trädgården är tom och ödslig. Några små byggnader i bakgrunden. Skogen är svart och deprimerande.

 
tradgardsland

Bild 2. Ser du ändringarna? En innerhäck av liguster planerade jag plantera förra sommaren, men det blev inte av. Häcken ramar in den centrala delen av gräsmattan och "stänger av" den. Jag planerar också en sittplats, omgiven av en spalje. På bilden ser jag hur spaljén visuellt bryter upp det tomma mittpartiet i trädgården. Jag provar också att pigga upp ett ganska mörkt vinterlandskap med gult gräs. Utan lekstuga blev det mindre plotrigt. Friggeboden dominerar bilden, men utan den skulle det faktiskt bli för svart.

 

Jag vill här presentera några favoritbilder av trädgårdar under vintern. De är kopierade från en artikel av trädgårdsjournalisten Sanna Töringe "Ljuset i midvintertid" ("Allt om trädgård", 2011, nr 1). Bilderna är tagna av Eva Lie och visar Sannas egen trädgård. Jag gillar de här bilderna eftersom de sammanfattar reglerna för anläggning av en trädgård som är vacker även på vintern.

labyrint
Labyrint av buxbom.

Det blir otroligt vackert när snö ligger på en vintergrön formklippt häck. Den ligger som ett smycke på en annars en helt tom gräsmatta.

färgrikt trädgård
Färgrikt även på vintern.

Trots vintertider och mulet väder är den här trädgården rik på färger. Vintergröna buskar, silvergrön lavendel, kopparfärgad avenbok och några ljusgröna blad som sitter kvar. Vacker är också en kombination av formklippta gröna klot och spretig lavendel.

gräs
Gräs kan vara ett mycket dekorativ inslag i en vinterträdgård.

Gräs blev nyss trendigt i trädgårdar och det är med förtjänst. Gräs, till skillnad från blommor, behåller sin form på vintern och har en vacker vinterfärg. Det skapar en vacker kontrast mot nakna buskar och träd. Ett högt gräs vajar dessutom vackert i vinden, och skapar rörelse i trädgården så den inte ser stel och livlös ut. Bambu, en sorts gräs det också, är likaväl mycket vackert på vintern.

Här är mina bästa tips:

  1. Vintergröna formklippta växter ser inte mycket ut för världen på sommaren men är oersättliga på vintern.
  2. Skapa färger i trädgården med exempelvis vintergröna växter, vackra trädstammar, torra blad, bär och gräs.
  3. Skapa kontraster i formen, till exempel strikta former tillsammans med oregelbundna. På vintern är det former som syns mest.
  4. Skapa liv och rörelse i trädgården - plantera vajande gräs och bjud in fåglar.

Julia