site logo

Hur man odlar hallon lätt

Jag kan helt enkelt inte vara utan hallon

poster
Gallrade hallonbuskar bakom friggeboden.

Varje gång jag rensar hallon förundras jag över hur de där pinnarna som jag lämnar kvar kan bli en frodig hallonhäck på sommaren. Jag är mycket glad över att ha en gammal hallonhäck i min trädgård. Hallon brukar inte anses som en lättskött buske. Därför strider hallonodling mot min trädgårdsfilosofi om en lättskött trädgård. Men jag, som är uppväxt under en hallonhäck i farmors trädgård, kan inte glömma tanken på solvarma hallon. Jag lägger inte ner mycket arbete på att sköta mina hallon och får ändå en bra skörd. Jag kan helt enkelt inte vara utan hallon!

Jag tillsätter inte gödsel och låter gräsmattan växa in i hallonen. Det enda jag gör är att rensa hallonhäcken från gamla och svaga grenar, samt toppa. Man ska helst göra detta arbete på sensommaren eller på hösten efter att hallon burit bär, men jag gör det på våren. Jag är mer städbenägen då, och det funkar också bra. Första gången jag rensade hallon var jag lite ängslig för att klippa fel, men nu kör jag bara på. Det gör inget om man gör små misstag.

Jag vill berätta om min klippningsmetod. Kanske kan den vara till nytta för någon annan.

Bild 1. Det kan se komplicerat ut, men gör man steg efter steg blir det lätt. Den risiga hallonbusken består av gamla grenar och några nya skott. Gamla grenar, som burit bär förra sommaren, känner man igen på sidoskotten. Gamla grenar ska klippas eller brytas bort, nere vid marken. De har gjort sitt.

 

Bild 2. Här ser vi skott som jag definitivt anser svaga. De är både korta och tunna. Klipp bort dem jäms med marken, för att inte slösa buskens växtkraft på dem.

Bild 3. Efter att ha klippt bort gamla och svaga grenar tar jag ett steg tillbaka och tittar på alla buskar. Lämna inte mer än 4-5 grenar som växer ur samma rotsystem (ur samma buske). Klipp bort överflödiga grenar. Om jag tvekar att klippa en gren, så är det bättre att klippa bort den. Om häcken är för tät är det svårare att hitta och nå alla bär. De går ändå till spillo.

 

Bild 4. Sedan toppar jag resterande skott. Jag klipper cirka 30 cm på höga starka grenar och cirka 15 cm på kortare grenar. Jag blir inte distraherad av knoppar, utan klipper bara snabbt med sekatören. Med toppning kommer grenarna att förgrena sig till sidoskott. Bären sitter på sidoskotten.

En del av mina hallon växter i djup skugga bakom friggeboden, och ger till min förvåning en bra skörd. En del har smitit utanför tomtgränsen och är mer till glädje för förbipasserande människor och hundar.

Någon gång ska jag plantera ny hallon. Jag har en bra plats i sol/halvskugga, men inte så stor. Där passar det att plantera fyra hallonbuskar i kvadrat. Jag läste om en liknande lösning för små trädgårdar. Tänk att hälla ut minst 3 påsar kogödsel där och blanda i befintlig jord, eller rättare sagt lera. Och fixa ett stöd -- fyra käppar med ståltråd emellan borde räcka. Mina nuvarande hallon saknar nämligen stöd. De brukar stödja sig själv ganska bra till augusti, då några grenar lägger sig på marken. Jag brukar småsvära och lovar mig själv att fixa stöd till nästa säsong. Och så fortsätter det i evigheters evighet. Ja, och så begränsar jag landet med cementplattor. Hallonrötter sprider sig, som alla vet. Inga plattor kan stoppa dem, men plattor kan stoppa gräsmattan från att ta sig in i hallonrabatten. Med en så liten hallonodling hoppas jag orka rensa ogräs under hallonen. Vad gäller den gamla hallonhäcken, så ska den småningom grävas bort för att ge plats åt en tujahäck.

Julia