site logo

Hur man odlar i pallkragar

Fördelar och nackdelar med odling i pallkragar

poster
Grönsakslandet i augusti ser frodigt ut. Jag planterar mycket tagetes både bland grönsakerna och i krukor för att avskräcka skadeinsekter.

Sedan några år har jag odlat grönsaker i pallkragar. Det tycks bli mer och mer populärt. Tittar jag i mina grannars trädgårdar ser jag pallkragar så lång ögat når. En fantastisk syn tycker jag, eftersom den förvandlar mig från trädgårdsnörd till någon som är aktuell och på hugget. ;-) Ja, jag är mycket nöjd med pallkragsodling, men som med allting, fungerar vissa saker bättre och vissa sämre. I den här artikeln berättar jag om min erfarenhet av odling i pallkragar.

Det började med två pallkragar, sedan blev det fyra och nu har jag 11 stycken. Grödor som jag odlar är: sallad, dill, persilja, koriander, kummin, morötter, rödbetor, potatis, sockerärtor, majs, smultron, zucchini, bondbönor och vaxbönor. Höjden räcker utmärkt för att odla rotgrönsaker. Eftersom det fungerade så bra hos mig vill jag rekommendera odling i pallkragar till alla.

Det började med två pallkragar, sedan blev det fyra och nu har jag 11 stycken. Grödor som jag odlar är: sallad, dill, persilja, koriander, kummin, morötter, rödbetor, potatis, sockerärtor, majs, smultron, zucchini, bondbönor och vaxbönor. Höjden räcker utmärkt för att odla rotgrönsaker. Eftersom det fungerade så bra hos mig vill jag rekommendera odling i pallkragar till alla.

Generellt står min grönsaksodling på fyra ben: pallkragar, växelbruk, täckning och förvirring. Växelbruk betyder att man ska inte odla en gröda på samma plats år efter år, utan rotera grödor. Täckning är när man täcker jorden mellan plantorna med gräs och växtrester. Täckning hindrar ogräs och är ett av de bästa gödselmedlen. Det är en mycket miljövänlig metod. Det är viktigt för mig.

Med förvirring menar jag att jag planterar mycket blommor, mest tagetes, bland grönsaker eftersom de avskräcker många skadeinsekter. Tagetes planterar jag också i krukor som jag ställer här och där i landet. Jag planterar starkt doftande kryddor som isop, timjan och salvia i krukor också. De ska man ha nära purjolök och lök för att lura lökflugor. Mot morotsflugor planterar jag gräslök runt om morotslådan. En mångfald av växter är nödvändig för ekologisk odling. Blommor attraherar pollinerande insekter och dessutom blir det vackert.

Placering av pallkragar.

Men tillbaka till pallkragar. Efter att ha provat med tillfälliga lösningar kom jag fram till ett bra sätt. På våren rullade jag ut markduk direkt på gräsmattan. Sedan arrangerade jag palkragar med taggarna neråt (man är tvungen att skära små hål i markduken). Som nästa steg lade jag cementplattor på omkretsen och sedan hällde på grus.

Första året växte lite gräs igenom de där små hålen, men gräset blev så småningom kvävt av gruset. Markduken på botten av lådorna skar jag bort och lade in tidningar istället. Tidningar med ett lager jord ovanpå kväver gräset lika bra som markduk. Skillnaden är att de förmultnar snart och då blir det kontakt med marken - rötterna kan växa in och maskarna kommer fram.

Ett bra råd är att avgränsa grönsaksodlingen med en låg häck. Vinbär brukar rekomenderas. Jag skulle föredra en låg och strikt vintergrön häck. Vintergrönt är vackert på vintern. En strikt häck skulle inrama den plottriga och stökiga odlingen under sommarmånaderna. Förutom estetiken skyddar en häck mot kalla vindar och förbättrar odlingsklimatet.

Odling i pallkragar eller lådor har samma fördelar som odling i en upphöjd bädd:

 • Jorden blir uppvärmd tidigare på våren och odlingssäsongen börjar tidigare.

 • Man kan plantera tätare i pallkragar.

 • Bra vattendränage.

 • Det är lättare att sköta (gödsla, så, plocka ogräs) en liten avgränsad yta, både fysiskt och psykologiskt. Man kan ta en låda i taget.

 • Förhöjda bäddar sparar ryggen, särskilt om dubbla pallkragar som står på varandra.
Så här ser grönsakslandet ut på våren.

Varning för:

 • Inrutad design.
  På vintern och under tidig vår ser mina 11 palkragar ut som en militär kyrkogård. Nu funderar jag på att ändra "layout", men tanken på det tunga och smutsiga arbetet med att flytta jord och lådor gör mig inte särskilt pigg.

 • Om en pallkrage ligger direkt på gräsmattan kommer gräset att växa in.
  Alltså måste man tänka på den biten.

 • Om man väljer att måla sina pallkragar måste målningen underhållas.
  Jag målade mina med falu rödfärg eftersom jag gillar konstrasten mellan de röda träplankorna och de gröna växterna. Mina pallkragar ser ganska slitna ut just nu, alltså måste jag snart ut i trädgården och krypa mellan lådorna med färghink och pensel.

 • Om man odlar i dubbla pallkragar som står på varandra är det bra att fästa markduk på insidan av pallkragarna.
  Jord kommer annars att sippra ut från mellanrummet och samlas vid kanterna där ogräs växer väldigt snabbt i den frodiga jorden.

Barnträdgård i Sofiero.
Här kan man också hämta många idéer.

Jag odlade först i dubbla palkragar men de kräver en för stor mängd jord. Så småningom tröttnade jag på att köpa och hälla i planteringsjord säck efter säck. Rötterna på de flesta grödorna jag odlar kräver inte ett sådant djup, så jag slutade med dubbla pallkragar. Men jag rekommenderar dubbla pallkragar för dem som vill odla och behöver akta sin rygg vid daglig trädgårdsskötsel.

Jag funderar själv på höja mina odlingbäddar ytterligare. Inspiration fick jag vid besök på odlingar vid Löts camping. Där används ganska höga och långa lådor så man behöver inte böja ryggen för mycket. Skörden verkade vara rik. Grönsakerna var stora och fina. Jag undrade var de fick tag i så mycket bra jord. Svaret var att de använde ställgödsel blandat med gräs från egna ägor.

Julia