site logo

Hur man odlar potatis

Hur man anlägger ett grönsaksland för att odla potatis.

poster
Härliga grönsaker och rotfrukter från vår egen trädgård.

Om du vill börja odla grönsaker rekommenderar jag att du börjar med potatis. En ganska liten arbetsinsats resulterar i rikligt med mat som fyller många tallrikar.

Först behöver du ett bit jord. Det är enklast att odla i pallkragar eller i odlingslådor. Jag har tidigare beskrivit hur man odlar i pallkragar. Att anlägga grönsakslandet på marknivå kräver en del grävande. Väljer du pallkragsmetoden är det bara att hälla i köpejord.

Anlägg grönsaksland

 1. Välj en solig plats. Det påverkar smaken på grönsakerna.
 2. Gräv bort en bit av gräsmattan. Avgränsa en rektangel i önskad storlek, med tråd och pinnar eller rita med mjöl. Det blir bekvämt om bredden blir 80 cm till 100 cm. Du måste kunna nå mitten utan att behöva trampa runt i grönsakslandet. Längden kan vara 120 till 150 cm. Det räcker. Var inte för ambitiös alltså.

  Hugg med en vass spade längs omkretsen. Dela gräsplätten i små rutor. Plocka bort gräskvadraterna med spaden eller grepe. Mitt råd är att du lägger dessa små jordklumpar i ett trädgårdshörn med gräset neråt. Täck dem successivt med gräs från gräsklippning, bortplockat ogräs, lite flis eller liknande. Under sommaren förmultnar gräset och blir bra näringsrik jord. På hösten kan du flytta den tillbaka till grönsakslandet.
 3. bild
  Hugg med en vass spade längs omkretsen. Dela gräsplätten i små rutor.
  bild
  Kör bort grästuvorna till ett avskilt ställe i trädgården. Låt dem ligga och förmultna till hösten.
 4. Avgränsa det nya grönsakslandet mot gräsmattan, annars växer gräset in och det blir jobbigt med gräsrensning, potatisen blir bestulen på näring, skörden blir liten osv. Du kan avgränsa med plankor eller köpa kantband i trädgårdhandeln. Du kan också lägga plattor runt om. Tänk på att välja avgränsning som matchar din trädgärd och ditt hus, så att det blir snyggt!
 5. De flesta av oss i Strängnäs kommun har lerig jord i trädgården, så köp planteringsjord och häll i så att det bildar ett lager på cirka 5 till 10 cm. Ju mer lerig jord du har, desto tjockare lager planteringsjord behöver du.

  Testa din jordmån genom att ta lite jord och rulla en korv mellan handflatorna. Om du rullar och rullar och korven inte faller i bitar är det mycket lera i jorden.

  Du kan också köpa mull eller kalkad och gödslad torv. Ta till exempel två säckar planteringsjord och en säck torv (det brukar finnas erbjudande på tre säckar). Köp inte kogödsel! Det är inte bra med för mycket näring för potatis. Och köp inte planteringsjord på Karlssons! Deras planteringsjord passar inte små potatisbebisar.
 6. Gräv och blanda befintlig jord med köpt. Det är mycket viktigt. Om du bara gräver en grop i leran och fyller den med planteringsjord samlas vatten i gropens botten. Då ruttnar rötterna vid mycket regn. Undvik det misstaget!
bild
Potatislandet i genomskärning. Se till att du blandar köpt och befintlig jord ordentligt i potatislandet. Då blir fukthalten jämn.

Sätt potatis

Potatislandet är förberett. Nu ska du: förgro potatis, sätta den, skydda den mot frost, kupa den och vattna den om det är mycket varmt och torrt. Du behöver köpa planteringsjord, sättpotatis och odlingsduk. Om du inte har sjövatten i trädgården, är det bra att konstruera en reservoar för att samla regnvatten i, helst med lock, om du vill inte fiska döda möss och fåglar från den.

 1. Jag köper alltid sättpotatis av en tidig sort. Sena sorter kan angripas av blåmögel i slutet av sommaren. Som nybörjade vill du inte ha extra problem. Jag brukar köpa den franska sorten Amadine. Den är bra i smak och konsistens, lagom fast och lagom mjölig. Andra tidiga sorter är Rocket och Timo. Om du redan vet att du har tung lera, köp en sort som är bra för just lerig jord. Det här året köpte jag en medeltidig sort som heter Cherie.
 2. Köp sättpotatis i mars-april. Det är enklast att lägga dem i äggkartonger och ställa dem i källaren på en ljus och sval plats för att förgro. Du förgror potatis för att få tidigare skörd. I slutet av april och under hela maj kan du sätta potatis. Köper du sättpotatis i maj har den redan förgrott i nätet. Klipp och ta försiktig bort nätet och försök att inte skada groddarna.
 3. Gräv en fåra eller en rad små hål 10 till 15 cm djupa. Lägg potatisar med de flesta groddarna uppåt med 20 cm mellanrum. Gräv nästa fåra på cirka 60 cm avstånd. I en pallkrage brukar jag sätta åtta potatisar. Täck med jord och vattna. Senare vattnar jag potatis då och då om det är torrt och soligt väder.
 4. Snart kommer det upp små söta potatisblad. Nu måste du hålla koll på frostnätter (SMHI.se funkar bra för mig) eftersom de små plantorna kan frysa ihjäl. Jag rekommenderar dig att lägga på en odlingsduk (eller fiberduk, som säljs i trädgårdshandeln) så snart du har satt potatis. Odlingsduken skyddar mot frost, skapar ett bra mikroklimat för växterna och påskyndar skörden. Odlingsduk är särskilt bra för nybörjare som lätt glömmer att ha koll på frostnätter.
 5. Personligen gillar jag inte odlingsduk eftersom den ser ful ut, men om det kommer en frostnatt MÅSTE potatisen skyddas. Om du läser på SMHI sent på kvällen att det blir frost kommande natt och du inte har någon odlingsduk, så kan du göra som min mor: Rulla strutar av tidningspapper och sätta en skyddande hatt över varje potatisplanta. Eller veckla ut en flyttkartong och ställa över. Eller lägga en julklappsäck av juteväv över. Gör NÅGOT för att skydda dina potatisplantor med andra ord.
 6. När plantorna är cirka 15 cm höga är det dags för den sista åtgärdn - att kupa, dvs att skyffla upp en decimeter jord runt varje planta. Kupning gör man för att det ska bildas mer potatis. Kupa en gång till när plantorna har växt ytterligare 15 cm. Jag brukar glömma det, och får potatis ändå, men om du kupar en andra gång får du bättre skörd.

Komplettera med dill, gräslök och koriander

Potatis ser vacker ut i början av sommaren. Sedan vissnar plantorna och ser skräpiga ut. Jag brukar så dill som ett komplement till potatislandet, men inte i direkt anslutning. Jorden för dill måste vara mer näringrik. Jag blandar alltid kogödsel och kompost i dilljorden. Finns inte den möjligheten, vattna åtminstone med näringsvatten eller lägg på lite färskt gräsklipp. Avgränsa dillodlingen från potatisodlingen med en planka och lite avstånd. Dill kan du så samtidigt med potatis, men dill behöver vattnas oftare.

Du kan också så gräslök som passar till potatisrätter. Prova att så koriander i kanterna. Koriander kan bli 60 cm hög och har ett skirt växtsätt. Färska blad är kryddiga och passar till thairätter. Ganska snart bildas frön som du kan använda båda gröna och helt mogna.

Skydda potatisen med tagetes

Att odla tagetes runt om potatisland kan vara både vackert och nyttigt. Blommorna med sin starka doft förebygger angrepp av potatisnematoder - ett slags mikroskopiska maskar, ofarliga för människor men bedrövliga för potatisar. Om det händer, står det i alla trädgårdsböcker och tidningar att "på den platsen kan du inte odla potatis förrän tidigast om 10 år." En gång sådde jag mexikansk tagetes (Impecta.se). De hinner inte blomma i Sverige men de har växt till 70 cm långt och vackert gräs. Kanske mexikansk tagetes är något för dig också?

Julia