site logo

Planering av grönsaksland

Min plan för grönsakslandet och nya grödor för i år

poster
Första sådden skedde redan 5:e april, i pallkragar. Sedan lade jag odlingsduk ovanpå, och en till pallkrage. Jag inbillar mig att en extra pallkrage ska skydda lite från kalla vindar.

Under långa vintermånader sitter jag och säkert många andra trädgårdsentusiaster och planerar trädgården med papper och penna i hand. Jag gör alltid ett särskilt kapitel för planering av grönsakslandet. Jag älskar grönsaker!

Som jag har nämnt tidigare, gör jag mitt bästa för att odla ekologiskt. Då är det nödvändigt att använda växelbruk, dvs att odla olika grönsaker på olika ställen varje år. Jag brukar skriva ner hur jag tänkt varje år just för att inte odla samma gröda på samma plats året därpå. Problemet är att jag förlägger mitt trädgårdsblock och inte kan hitta mina anteckningar när jag behöver dem som bäst. ;-)

Till skillnad från förra året började jag dokumentera i bild, på datorn. Det betyder inte att mitt sätt passar alla, men jag rekommenderar starkt att hitta ett sätt att dokumentera som funkar bra för dig.

Mitt grönsaksland. Jag gillar ett grafisk sätt att dokumentera. Ett ögonkast räcker för att se hur kommer det att se ut i verkligheten. Vad kan bli bättre än okrans vackra blommor (i alla fall var de vackra i Impecta-katalogen) på framkanten av grönsakslandet! Vad gäller mina sockerärtor, så behöver jag verkligen ordna ett snyggt och effektivt skydd mot rådjur.

Datum för sådd och utplantering skriver jag i tabellform. Förr skrev jag ner datum på etiketter, men det blir bekvämare att sitta framför datorn och planera för nästa år. Jag gillar att experimentera med fröer. Jag brukar så sent, men i år, på grund av den varma tidiga våren, kände jag för att så dill, sallad, spenat och kinesisk gräslök redan den femte april. Jag har ju trots allt upphöjda odlingsbäddar. Jag noterade datum, dag- och nattemperatur, olika vårtecken och exakt hur jag ordnade såbädden. Om jag inte dokumenterar, som erfarenheten visat, glömmer jag allt till nästa år.

Sådd direkt på friland
Sådde Namn Kommentar
5 april Rotpersilja Sådde på friland under duk. Dagtemperatur +10, natt +2-3.
5 april Dill Jordtemp +5. Påskliljor öppnas. De flesta perenner visar sig.
5 april Kinesisk gräslök Det regnade mycket efter sådden. En natt var det -3.
5 april Sallad Jag täckte sådden med ett extra lager växtduk.
5 april Spenat
5 april Rädisor I låda på altanen, under duk.
5 april Majrova I låda på altanen, under duk.
Försådd inomhus
Sådde Namn Grodde Kommentar
3 mars Paprika Marconi Rossi 14 mars
3 mars Chilipeppar Jamaican Bells 14 mars
3 mars Chilipeppar Jalapeno 12 mars
6 mars Stockros "HaliHalo" 10 mars Några blev brända av vårsolen
9 mars Anisisop "Golden Jubilee" 14 mars
9 mars Blomstertobak "Lime Green" 17 mars
9 mars Basilika "Fino Verde" 12 mars
9 mars Basilika "Dark Opal" 12 mars
9 mars Basilika "Thai Queen" 12 mars
9 mars Basilika "Citron Essent" 12 mars
9 mars Persilja "Moss Curled" 20 mars
9 mars Silverdust 14 mars
23 mars Tomat "Gardener's Delight" 29 mars
23 mars Tomat "Shirley" 29 mars
23 mars Tomat "Ox Heart" 31 mars
23 mars Okra: 2 frön 28 mars
1 april Okra: 6 frön 5 april
5 april Purjolök
5 april Majs 10 april
Bönor
Gurka
Zuchini
Pumpa
Vattenmelon
Solros

Varje år provar jag nya grödor. I år blir det Okra "Burgundy", rotpersilja "Hamburg" och bärmålla "Strawberry Sticks". Gemensamt för dessa växter är att de har dubbel "funktion". Hos rotpersilja kan man äta bladen, och rötterna tänker jag skära i småbitar och torka. Den blir suverän i grytor och soppor, eftersom smaken är mildare än hos sellerirot. Rotpersilja kan skördas ändå till oktober, och den blir bara bättre ju mer den växter. Tänk bara: att gå ut en mörk och kylig oktoberkväll och kunna plocka rotpersilja och purjo till kvällsmaten!

Bärmålla är ett slags spenat som har "smultronlika bär med mild, söt smak" (enligt Impecta). Den odlar jag mest för sonens skull, för att locka ut honom till trädgården. (En plan som tidigare år och med andra "godisgrödor" har funkat uselt).

Okra är jag lite osäker på vad det är. Man ser ibland okrans små paprikaliknande frukter i invandraraffärer. Det är ett tecken på att okra växer i varma och soliga länder, men… Här på Flodins väg, i skydd av Bresshammars skog, några större punkthus och en gammal begravningsplats med höga tallar, har jag ett speciellt mikroklimat, 3-5 grader varmare än "i övriga stan".

Julia

Okra "Burgundy". Titta bara på dess skönhet! (Bild från Impecta-katalogen). Rena hibiskusen, och ätbar dessutom.