site logo

Sensommar i trädgården

På sensommaren vill jag bara njuta av trädgårdens fröjder

poster
Flox är den bästa blomman jag har nu. Sorten heter "Laura". År efter år blev blommorna uppätna av rådjur. I år har rådjur tydligen dragit från våra trakter och jag gläds åt blomsterprakten.

Augusti är min favorittid i trädgården. Många blommor står i blom och grönsakerna mognar. Äntligen blev det lite svalare och jag fick ork att gå ut i trädgården på inspektionsrunda. Augusti har sin checklista som alla andra månader, men jag gör bara det nödvändigaste: vattnar tomater i växthuset och plockar ogräs som går i frö.

Dagens lata runda

Det är tid att njuta av trädgården och jag går efter min egen att-göra-lista: plockar blombuketter, letar efter vackra kombinationer, planterar nya perenner, plockar hallon och blåbär. Mycket glädje får jag från grönsakslandet: att plocka egna gurkor, morötter, kryddor och gräva upp potatis.

Blåbär Putte
Blåbär "Putte" ger en bra skörd. Jag har en amerikansk sort också, men de är slut nu.

I huvudet noterar jag vad som blir lyckat och vad som behöver fixas. Potatissorten "Cherri" är mycket god och klarar dessutom att växa i lerjord. Hallon kvävs av gräset som växer i raderna och ger en liten skörd i år. Purjolöken är återigen angripen av lökflugor, trots anisisop och lavendel som växer alldeles bredvid med syfte att skrämma bort dem. Det blir odlingsduk nästa säsong för purjon. Det är viktigt att inte känna sig nedslagen utan att notera och skriva ner det för att vidta åtgärd nästa år.

Ett mycket viktigt jobb

Trots värme och lathet gör jag ett ganska tråkigt men viktigt jobb - rensa jordgubbslandet. Jordgubbslandet ser ut nu som ett virrvarr av jordgubbsplantor och långa utlöpare. Utlöparna måste klippas av så att jordgubbsplantorna inte slösar kraft på dem. Några utlöpare hann rota sig. De flesta plockar jag bort, men några lämnar jag kvar. Jag behöver nya plantor för att fylla igen tomma platser, plus att några plantor kanske fryser och dör kommande vinter. Det är också bra att kontinuerligt ersätta gamla (över 3 år) plantor med nya som ger bättre skörd. Till sist luckrar jag ner lite ny jord runt varje planta - en blandning av gödslad torv och kogödsel.

Vackra kombos

Som belöning efter arbetet tar jag en kopp thé i trädgården, och tittar på det som blev lyckat. Jag blev nyligen imponerad av en artikel i Allt om trädgård (Nr 5, 2014) om snygga kombos. Sedan dess lägger jag extra uppmärksamhet på växter som är vackra tillsammans. Några bra kombinationer har jag i min egen trädgård.

röd rudbeckia och kärleksört Purple Emperor
Röd (eller rosa?) rudbeckia tillsammans med röda blommor av rödbladig kärleksört "Purple Emperor". Den sorten har så mörka blad att växten ser ut som ett hål i rabatten. När den blommar fungerar det dock mycket bra med rudbeckian.
höstanemon Honorine Jobert och hampflockel
Rosa blommar och silvriga knoppar av höstanemon "Honorine Jobert" går ton-i-ton med de rosa-vita vipporna av hampflockel.
anisisop Golden Jubilee med blomstertobak och hortensia Annabella
Limegrön, vit och lila. Anisisop "Golden Jubilee" med sina limegröna blad, vit och limegrön blomstertobak och vit hortensia "Annabella"är en fin kombination. För lila färg står anisisop, lavendel (sista resterna på bilden), klematis (nästan utblommad på bilden) och budleja (den rackaren har bara börjat blomma).

Blomstertobak och anisisop (perenn, men blommar bäst som ettårig) drev jag upp från frön. Det var lite pyssel förstås, men doften av denna rabatt är oslagbar.

Till sist vill jag dela med mig av denna icke färgstarka men raffinerade kombination. I en trädgård på Tosterön såg jag en vacker låg häck av pioner och kärleksört. En otroligt lyckad kombination som har två höjdpunkter: pioner i blom i juni och vinröda plymer av kärleksört på sensommaren. Här är min variant tillsammans med alunrot.

kärleksört Matrona med pion och alunrot
Spetsarna på de gröna pionbladen har börjat rodna. Till vänster växer alunrot med mörka brun-gröna blad. Till höger är det kärleksört "Matrona" med gröna blad, röda stjälkar och rosa-vita blommor. Sedan syns rödbladig alunrot. Små vit-rosa blommor bildar små slöjor över alunrot. Vilka sorter av alunrot det är, är jag osäker på. Jag tror att den rödbladiga heter "Black Beauty" och att den brun-gröna heter "Palace Purple".

Julia