site logo

September - bästa planteringstid

Konsten att gräva ihjäl sig

poster
Vackra höstfärger

Jag har reflekterat lite i samband med höstplantering. Det finns människor som gör impulsinköp. De finns dem som planerar noga och letar efter särskilda växter i trädgårdsbutiker.

Jag är nog en blandning av de två typerna. Hela vintern planerar jag och spanar på nätet efter sorter som skulle lämpa sig just i min trädgård. Sedan åker jag till trädgårdshandeln och köper något helt annat än planerat. Ibland finns inte vissa sorter. Ibland ser jag något bättre - finare färg eller bättre höjd. Och de planerade växterna blir inte alltid så fina som jag tänkt mig.

Mina inköp på Zetas och Solberga

Jag besökte Zetas Trädgårdar i Kungens Kurva och gjorde ett rejält inköp eftersom jag inte åker dit så ofta. Dessutom var det underbart att gå och titta på deras otroliga mångfald och fylla vagnen med fina växter. Senare har jag "kompletterat" inköpet på Solberga. Jag måste säga att sortimentet på Solberga också är väldigt stort. Där hittade jag nästan alla växter som jag köpt på Zetas.

Perenner jag köpte:
Röd rudbekia "Magnus" Eftersom jag saknade den länge i min trädgård. Den blir fin som bakgrundsväxt tillsammans med rosenflockel.
Rudbekia "Firebird" Eftersom den var så otroligt röd.
Stäppsalvia "Caradonna" Den var fin tillsammans med röd rudbekia.
Röllika "Walter Funcke" För att komplettera lavendel som är fin när den blommar, men gråaktig och tråkig när den blommat över.
Blå akleja "Columbine" Vet inte varför. Det var rea...
Strandtrift "Vesuvius" Ska prova den som ny marktäckare i solig rabatt på framsidan istället för violer. Den trivs bäst på sandjord och jag har lera, men leran måste ändå förbättras. Den var billig - 10 kr.
Solbrud "Moerheim Beauty" Den och "Rauchtopas" köpte jag just därför att de klarar lerjord bra (har jag läst). De ska bli en fin färgklick i varma röd-oranga toner på framsidan, tänkte jag.
Gul solbrud "Rauchtopas"
Spirstånds Eftersom jag behöver bakgrundväxt med gula spiror i min nya tilltänkta "höstrabatt" på framsida. Problemet bara att spirstånds gillar fuktig jord i halvskugga och jag har ganska torrt i nästan full sol. Får se hur den klarar sig.
Oktober aster "Jenny" För att komplettera rabatt på baksida. Jag tycker om dem eftersom de blommar så otroligt länge.
Gullviva" Det hade rea på vivor.
Orange-röd viva Kanske kan de pigga upp mina mörkröda tulpaner?
Funkia Också på rea, annars ganska dyra plantor.
Vårlökar Ett paket på Solberga med olika lökar och knölar: Gula narcisser, Snöklocka, Gul hundlilja, Pärlhyacint, Vitblommande alium - eftersom det var en fin bild på förpackningen som fick mig att längta efter våren.
Buskar jag köpte:
Vintergrön liguster Egentligen behöver jag en häck på ca 50 plantor, men jag jagar ett bra pris. Det fick bli två buskar tillsvidare, som blivande pelare.
3 buskar Slånaronia På grund av deras nyttiga bär. De är dessutom vackra buskar som passar till min framtida "buskrabatt".
Spirea "Amber Jubilee" Eftersom bladen var så vackra på bilden.
Bärhäggmispel Den längtade jag efter ett tag. Bären är goda och påminner mig om min egen barndom när jag med kompisar rensade Häggmispel på bär i stadsparker. Häggmispel har en vacker höstfärg. Min favorit är Prakthäggmispel med röda höstlöv. Bärhäggmispel har en gul höstfärg. Jag köpte just den här sorten på grund av dess lagom höjd - 2-4 m. Kanske blir den bra att kombinera med någon annan rödbladig växt? Jag älskar höstens färgprakt och vill ha så många färger som möjligt i trädgården.

Jag ställde mina nyköpta växter på altanen och de såg fantastiska ut. Men sedan började ett "grävhelvete" kombinerat med beslutsångest (var skulle jag plantera dem?) eftersom jag köpt fler än planerat.

"Kling", sa spaden när jag började gräva en grop för Aronia. Lerjord är jag van vid, men vad var detta? Det visade sig att jag har sand blandat med sten längs staketet där jag tänkte plantera Aronia. Nåväl, jag hade förberett en massa torrt gräs och en stor säck med torv samt kalk för jordförbättring. De är bra att förbättra sandjord med också.

Så jag gör ingenting annat nu än gräver och jordförbättrar i min trädgård, och tänker på att jag inte borde köpa så många växter.

Julia