site logo

Skördeglädje

Tomater och paprikor, potatis och pumpa, morötter och rödbetor... Glädjen att skörda mina egna grönsaker ger mig ork att fortsätta odla nästa säsong.

poster
Nyskördat

Vad är det för något - odlarglädje? För mig är det en stor, varm, nästan materiell våg av lycka som fyller mitt hjärta när jag tittar på så här vackert upplagda nyskördade grönsaker. Tomater av sorten "Lemon Tree" (Impecta) gav en massa frukter men smaken var en besvikelse - väldigt mild, intill ingen smak alls. Pumpa av sorten "Hungarian Blue" och "Uckiki Kuri" fick jag av frön från pumpor köpta i vanlig mataffär. Båda sorterna har en god söt smak. De röda äpplena i skålen är av sorten "Lobo". De är otroligt goda och vackra. De är tyvärr inte mina utan jag fick dem av grannar. Och, snälla, tro inte att jag odlar egna granatäpplen. Det skulle vara kul, men de där på bilden är från "ICA Bengtssons".

Förra veckan upplevde jag som kall och blåsig. Ett plötsligt svep av höstkyla, efter veckor av härlig septembervärme gjorde mig nästan deprimerad. Jag hade ingen lust att gå ut i trädgården, utan gjorde bara ett par nödvändiga saker - plockade ner alla tomater i växthuset och lade dem inomhus på eftermognad, samt hämtade krukor från växthuset med paprikor, chili och basilika. Krukor med basilika ställde jag på verandan - och byggde ett varmt "bo" för dem under bordet, skyddat av ett par kanalplastskivor. Krukor med paprikor ställde jag lite varstans i huset. Det blev nästan julkänsla med så mycket rött på fönsterbrädorna.

Paprika i fönstret

Nöjd med resultatet bestämde jag mig för att det inte finns någonting att deppa över, utan istället ska det bli en skördefest. Sagt och gjort - det blev en sällan tillagad gryta på pumpa och tomater.

Gryta på pumpa, lök och tomater

Smaken ska vara sötsur. Rätten passar till en enkel köttgryta, till exempel på kalops. Eller ät den som en vegetarisk rätt - med bulgur eller linser.

  • En medelstor pumpa
  • Tomater - hackade - minst en halvliter
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chilifrukt. Jag använder "Jamaica bells".
  • Persilja och basilika som kryddning
  • Salt och peppar
Pumpagryta
Gyllengul pumpagryta

Skär löken i åtta klyftor. Skär pumpan i kuber om 2-3 cm. Stek löken i valfri olja i en gryta. Skär vitlöken i tunna stavar och hacka chilin. När löken är genomskinlig och mjuk, tillsätt vitlök och chili, salta lite och stek en minut till. Lägg sedan pumpan i gryten, salta och peppra lite och blanda med löken. Tillsätt en 1/2 dl vatten och lägg på locket. Låt grönsakerna puttra på medelvärme medan du gör tomaterna i ordning. Jag har "Oxheart", köttiga tomater som passar perfekt till matlagning. Mina fina "oxhjärtan" är så mogna att jag inte behöver skålla dem med kokande vatten - skalet lossnar lätt ändå. Grovhacka tomaterna och lägg dem i grytan. Blanda försiktigt med pumpabitarna. Prova buljongen och tillsätt salt om det behövs. Nu får allt stå och puttra under lock c:a 15-20 min tills pumpan är helt mjuk.

Sedan går jag ut på verandan och plockar ganska generösa nävar av persilja och basilika. Det är därför älskar jag att odla egen mat. Allting är så fräscht, så nära och hur mycket man vill. Några kvistar stoppar jag i grytan och några hackar jag för att strö över den färdiga rätten.

Smaklig måltid!

Julia