site logo

Tid att så tomater

Hur jag förodlar tomater och andra växter

poster
Köksfönstret i april.

Varje april ser fönsterbrädan ut så här: små vaser, krukor med pelargoner och plastförpackningar efter frukt och köttfärs fyllda med jord. Ganska skräpigt, men jag är helt nöjd och glad. De små gröna skotten av sommarens blommor och grönsaker fyller mig med glädje och energi - igen.

Jag vill skörda tomater och andra grönsaker så tidigt som möjligt på sommaren. Å andra sida vill jag inte lägga för mycket tid på förarbete. Jag har min egen rutin att förodla grönsaker, som jag gjort i många år nu.

Någon söndag i slutet av mars sår jag mina första fröer. Det blir alltid tomater. I år blir det: körsbärstomater Gardener Delight och Sweet Olive, en pålitlig sort Shirly, bifftomater Oxe Heart och Brandy Wine, samt en ny sort Indigo Blue Berries (från Impecta), vars lila omogna frukter övergår till röda vid full mognad.

Trots sen såtid blir plantorna rangliga, men det gör inget för tomatplantor kan grävas ner ganska djupt vid omplantering. Nåväl, kanske ordnar jag extrabelysning nästa år. Jag breddsår inte tomater som ofta rekommenderas, utan lägger 1-2 frön i små krukor fyllda till hälften med planteringsjord och hälften med såjord.

Jag använder plastkrukor inköpta på Plantagen och Tolv korgar. Jag tvättar och förvarar dem i källaren. De håller år efter år. Jag tycker att det är tillräckligt miljövänligt. På sista tiden har metoden att tillverka egna krukor av tidningspapper blivit populär. Personligen gillar jag inte sådana. Man måste vara försiktig att hantera dem vid utplantering. Jag vill kunna jobba snabbt.

På fröförpackningar står ofta att man ska lägga plast med hål på en såbädd. Jag använder tomma fruktförpackningar av plast som jag samlar under året. Fönsterbrädan blir full av sådana miniväxthus. På fönsterbrädan lägger jag en lagom tjock planka så att såbäddar kommer närmare ljuset.

När plantorna vuxit stora, och rötterna fyllt de små krukorna, planterar jag om tomater i större halvliters krukor. När de växer ännu större planterar jag om dem i 20-liters hinkar som står i växthuset. Det brukar ske i slutet av maj. Tyvärr måste man plantera om tomater två gånger. Det går inte att så frön i stora krukor från början. Då utvecklar växterna rötter istället för blad.

Cirka en vecka efter tomaterna sår jag paprikor (Marconi Rosso), olika basilikor (vanlig, thai och citron), chillipeppar Jalapenjo och Jamaica bells. I mån av tid sår jag purjolök, majs och gurkor.

Sist blir det zucchini, pumpa och vattenmelon. Deras fröer är stora och växer mycket fort så jag sår de senare, i slutet av april-början av maj.

Jag försår alltid några sommarblommor från frön som jag samlat under resor och promenader eller frestades att köpa i frökataloger. I år blir det hög gul rudbeckia och rysk martorn från Söderköping, samt sommarrudbeckia från Skansen.

Jag samlar också frön av aster och zinnia - och sår dem vart annat eller vart tredje år.

Tagetes är ett måste för mig - olika sorter - både för grönsakslandet och altanen. Jag gillar deras fräna doft. Favoritsorten är Ursula Golden Yellow. Man kan så tagetes direkt på plats, men jag lärde mig att sniglar kan äta upp små skott i ett nafs.

Julia