site logo

Vårkrukor med penséer, tusenskönor och pärlhyacinter

Hur jag snabbt och lätt ordnar vårfräscha krukor till altanen

poster
Vår välkomnande igelkott kikar fram bakom krukorna.

Försäljningen av penséer har startat. Det är nästan omöjligt att inte frestas att köpa några. Penséer förknippas med vårens ankomst och de är skamlöst billiga. Jag förbiser mitt ekologiska samvete om långa transportar och odling i "Kina", och köper trots allt några. Sonen fyller år och verandan behöver piffas upp med en välkomnande vårkruka.

Meningen med mitt vårarrangemang är att inte skapa konstverk i krukor utan att snabbt och enkelt skapa något vårfräscht. Så fram med några krukor från tidigare år, en hink med kompost, benmjöl och lite tillbehör.

Allt framplockat och förberett på altanbänken.

Jag väljer alltid en större kruka. Då slipper jag vattna ofta. I en kruka för lökväxter lägger jag ett fat i botten. Jag vattnar inte vårlökar så mycket. Genom att ställa ett litet fat i krukans botten slipper jag ställa krukan i ett fat. (Jag har inte så många stora fat. De jag har används till att förgro potatis. Därför utvecklade jag den här metoden.) Sedan lägger jag en "leca-korv" i botten. "Leca-korv" är lecakulor instoppade i ett avklippt ben av ett par strumpbyxor. När jag sedan tömmer en krukas innehåll i komposten plockar jag lätt bort "korven" och använder den till en annan kruka. Kompostjord fungerar alltid bra för vårens penséer och lökvåxter.

Jag gjorde tre krukor: en med penséer, en med tusenskönor och en med pärlhyacinter. Sedan blandade jag lite som de brukar göra i trädgårdstidningar.

I höstas var jag proaktiv och grävde upp några tusenskönor från gruset där de spridit sig. Jag planterade dem i en liten kruka i bra jord och ställde dem i mitt lilla växthus. Nu tog jag fram krukan och vattnade. Det ska bli roligt att se när mina tusenskönor öppnar sig.

Inredning av vårkruka.

Jag kom också ihåg en gammal idé för pärlhyacinter. Det är en lite speciell historia. För fem år sedan stod det två gamla växthus i Sundby, som förr i tiden tillhörde Sundby Sjukhus. Kommunen rev det mest förfallna växthuset. Jag tyckte det var synd att kommunen låtit växthusen förfalla, så jag tog några bilder av dem för att spara till eftervärlden. I marken bredvid det förfallna växthuset fanns gamla odlingsrader, avgränsade med plankor och nästan osynliga under gräset. Det kändes som en berättelse från gamla tider. Jag lade märke till mängden av pärlhyacinter i marken. De blommade inte. De orkade inte i den leriga och igenvuxna jorden, kändes det som. Jag bestämde mig för att rädda dem och grävde upp en dussin. Jag planterade hyacinterna i ett av min egen trädgårds hörn och glömde bort dem. Men den här våren kom jag ihåg dem. Nu satte jag dem i en kruka för att sedan plantera ut dem på en bra plats i trädgården.

Julia

Det mest förfallna växthuset vid fd Sundby Sjukhus strax före dess rivning.